maanantai 12. toukokuuta 2014

The Local Whisky Club Porissa 10.5.2014


The Local Whisky Clubin tämän kevään retkikohteena oli Pori ja siellä toimiva Beer Hunter’s. Hunter’sin kaksi toimipistettä sisältävät kahden ravintolan lisäksi niin olutpanimon kuin viskitislaamonkin.

Reilun kahden tunnin bussimatkan aikana tunnelmaan virittäydyttiin pienillä mallasviskimaistiaisilla ja tietokilpailulla, joten matka taittui tilausajollamme viihtyisästi ja aika kului liki huomaamatta. Perillä Porissa suuntasimme ensin Panimolle.

Ravintola Panimo kätkee sisäänsä laadukkaan ruokaravintolan ja olutpanimon, jossa valmistuu paikan oma Mufloni -olut.



Beer Hunter’sin isäntä Mika Heikkinen oli meitä vastassa ja alkuun saimme johdatuksen oluen maailmaan. Muflonit ovat tulleet tunnetuiksi korkeasta laadustaan ja mielenkiintoisesta valikoimastaan. Tällä hetkellä valikoima kattaa yli kymmenen erilaista tuotetta, hedelmäisen kevyestä lagerista aina vahvasti humaloituihin ale-oluisiin.


Heikkisen esitystä oli hauska kuunnella, sillä tämä mies tuntuu nauttivan työstään! Eläväisten ja maanläheisten kertomusten avulla saimme varsin hyvän kuvan panimon historiasta ja nykytuotannosta. Mufloni-oluiden kysyntä on tällä hetkellä kovaa, eikä tuotanto tahdo pysyä aivan perässä. Tästä huolimatta Heikkinen painotti laadun merkitystä, eli ennemmin myydään hetki ”ei oota”, kuin lasketaan markkinoille tuotetta, joka panimomestarin mielestä vaatii vielä lisäkypsyttelyä. Tuotantoon on tulossa kuitenkin helpotusta, sillä panimolle on työn alla uusi nykyistä suurempi tila, joka tulee helpottamaan työskentelyä ja mahdollistaa myös tuotantomäärän kasvattamisen.

Mutta mitä olisi panimoon tutustuminen ilman maistiaisia, joten seuraavaksi pääsimme itse oluiden kimppuun. Heikkinen oli valinnut kattaukseen neljä eri tuotetta, joista seuraavassa omat mietteeni.



Vaalea Mufloni, 5,5%

Tämä saksalaisella humalalla humaloitu lager on kauniin puhdas, raikas ja miellyttävän pehmeä. Makeahko hedelmäisyys ja tyylikkään hento humalan aromi . Todella hyvä lager.

Mufloni Polaris IPA, 5%

Oluen valmistuksessa on käytetty saksalaista Polaris-humalaa.

Maku on maukas, sitruksinen ja hapahkon hedelmäinen. Humalointi tuntuu runsaana ja varsinkin lopussa kuivana ja katkerana. Greippistä happamuutta. Tyylikäs ja tasapainoinen IPA.

Mufloni CCCCC IPA, 7%


Viiden C:n IPA saa nimensä siihen käytetyistä viidestä eri C-alkuisesta humalajikkeesta: Cascade, Centennial, Citra, Chinook ja Columbus.

Maku on pehmeä ja täyteläinen. Kahvia, tuhtia maltaisuutta. Runsas makeahko humalointi. Kypsä ”tumma” hedelmäisyys. Sopivasti sitruksista happamuutta. Tasapainoinen ja erittäin maukas kokonaisuus!

Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition, 6%

Alkon pienpanimovalikoimassa 2013 ollutta Saisonia löytyi vielä panimolta maistettavaksemme.

Maku on tyylilleen tyypillisesti hapahkon hedelmäinen ja hennon sitruksinen. Hapokasta omenaa, jännä katajainen ”puraisu”. Kuiva yleisilme. Tyylikäs ja hieno lajinsa edustaja. Harvinaista herkkua!


Maisteluiden jälkeen olikin aika siirtyä ruokapuolelle, jossa Panimon keittiö tarjosi varsin maukasta vatsantäytettä viihtyisässä miljöössä.

Maukkaan pihvin jälkeen vuorossa oli tutustuminen Old Buck- viskin maailmaan. Aivan ydinkeskustassa sijaitseva Panimoravintola Beer Hunter’s on tunnettu valtavasta viskivalikoimastaan ja ravintolan yhdessä nurkkauksessa valmistuu myös paikan oma mallasviski Old Buck.


Old Buck oli ensimmäinen Suomessa pullotettu mallasviski ja ensimmäinen pullote julkaistiin liki kymmenen vuotta sitten, loppuvuodesta 2004. Itse tislaamo on jopa huvittavankin pieni, tislauslaitteiston mahtuessa vain muutaman neliömetrin alueelle. Pientä on myös tuotanto ja sen myötä Old Buck tulee säilymään harvinaisena herkkuna, sillä tällä kapasiteetilla laajamittaiseen jakeluun ei ole mahdollisuutta.


Pieniä pullotuseriä on laskettu liikenteeseen tällä hetkellä seitsemän, joista viimeisin lanserattiin Alkon tilausvalikoimaan juurikin tätä juttua kirjoitellessa. Harvinaisuudesta joutuu luonnollisesti myös maksamaan, sillä tuosta nyt Alkosta löytyvästä pullosta joutuu köyhtymään 281€.

Ryhmämme sai maisteluun kaksi erilaista ”pukkia” ja tässäpä mietteet niistä:


Old Buck #2, Barrel nr. 5. Distilled 25.2.2003, bottled 7/2007. 70,6%. 



Viskiä on kypsytetty alkuun ex-Sherrytynnyrissä ja lopuksi ex-Bourbontynnyrissä.

Tuoksu on raikas, salmiakkinen ja yrttinen. Liimaa, pihkaa, kuusenhavua. Makea siirappinen maltaisuus.

Maku on makea, hurjan voimakas ja kauniin sherryinen. Liimamaisuutta, todella runsas yrttisyys. salmiakkia, yskänlääkettä, ylikypsää trooppista hedelmää.

Jälkimaku jatkuu hurjalla voimalla. Maku on täyteläinen, mutta lyhyehkö. Makeaa sherryisyyttä, mallasta, liimaa.

Erikoinen ja kiehtova makuelämys. Ei jokapäiväiseen käyttöön, mutta aivan huikea ”maisteluviski”.
Viskikirjailija Jim Murray antoi arvostelussaan tälle viskille huippupisteet 96/100 ja Old Buck nappasi tittelin ”vuoden mannereurooppalainen viski” (Jim Murray: Whisky Bible 2009).





Old Buck, 53,7%. Distilled 2010, bottled 2014. 
(VYS 2 vuotta juhlapullote, Alkon tilausvalikoima, 150 pulloa)

Tämän viskin kypytykseen käytetyn tynnyrin tarina on hieman tavallisuudesta poikkeava. Tynnyri on lähtöisin Jack Daniels-tislaamolta, jonka jälkeen panimoravintola Plevna on kypsyttänyt siinä Siperia-oluttaan. Vasta tämän jälkeen tynnyri täytettiin turpeisella Old Buck –tisleellä.

Tuoksu on raikas ja trooppisen hedelmäinen. Ananasta, vaniljaa ja runsaasti kookosta. Kevyt maltaisuus ja makea liimamainen vivahde. Sitrusta. Turvesavuisuus tuntuu yllättävän kevyenä.

Maku on makea. Kiva hedelmäisyys hallitsee. Turvesavuisuus on pehmeää ja kevyttä. Täyteläinen runko. Havua, viinikumimakeisia, raikasta kirpeää marjaa. Taustalta nouse runsas yrttisyys.

Jälkimaku on salmiakkinen, yrttinen ja voimakas. Turpeisuus tuntuu kevyenä.

Tämä Old Buck oli tuoksunsa osalta todella monivivahteinen, josta uusia aromeja löytyy koko ajan. Maku tarjoaa hienon hedelmien ja yrttien sekoituksen, jossa turvesavu pysyttelee kiltisti taka-alalla. Mielenkiintoinen ja moniulotteinen viski! Tynnyri oli kuuleman mukaan ainoa laatuaan, eikä toista vastaavaa ole. Tässä ei siis ole liioittelua puhua täysin uniikista ja ainutlaatuisesta tuotteesta.


Porilaisten viskielämysten jälkeen oli vielä hetki aikaa tutustua baarin massiiviseen valikoimaan ennen kotimatkalle siirtymistä. Paluumatkalla bussin täyttikin iloinen puheensorina ja reissusta tuntui jäävän seurueellemme varsin positiivinen fiilis. Kiitos Mika Heikkiselle ja Beer Hunter’sille elämyksellisestä retkipäivästä mallastuotteiden parissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti