tiistai 29. lokakuuta 2013

Jura 1976 35 yo, Berrys'

Tämänkertainen viski tulee Juran saarelta ja sieltä lasiin löytyi ikäs ja maukas viski.

Jura 1976 35 yo, 53,5%. Bottled 2012. Berry Bros & Rudd. Cask BBR888.


Tuoksussa kypsää hedelmäisyyttä ja makeaa kukkaisuutta. Tyylikäs tammisuus, nahka, salmiakkilakritsi. Taustalla lääkemäisyyttä. Raa’ahko punaherukka tuo kirpeyttä ja happamuutta.

Maku on täyteläinen ja pehmeä. Öljyinen suutuntuma. Runsas sherryisyys on maukasta. Tammea, havupuuta, hyvin hento turpeisuus.  Taustalla lakritsia. Hyvä tasapaino.

Jälkimaku on pitkä ja vivahteikas. Sherryn takaa esiin nousee raikasta marjaa (vadelma), sekä makeaa kukkaisuutta. Tammi tuntuu tyylikkäänä. Kiva suolaisuus nousee lopussa esiin.

Hyvä ja maukas Jura, joka nouseekin selvästi keskitason yläpuolelle kaikkien maistamieni Jura-viskien joukossa. Viskin korkea ikä on hyvin aistittavissa tässä kokonaisuudessa.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Bowmore 15 yo 1998, Chester Whisky & Liqueur Co.

Bowmore 15 yo 1998, 55,2%. Bottled 2013. Refill Bourbon Hogshead. Chester Whisky & Liqueur Company. 242 bottles.


Tuoksu on makean trooppisen hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen. Kepeää kukkaisuutta, paahdettua pähkinää. Turvesavuisuus tuntuu hentona taustalla.

Maku on pehmeä ja tasapainoinen. Silkkinen suutuntuma. Raikas eksoottinen hedelmäisyys, kevyt turvesavuisuus. Vaniljaa, sitrusta.

Jälkimaku on raikas. Runsas sitrus tuntuu päällimmäisenä (greippi, sitruuna). Kuivahkoa tammea nousee taustalta esiin. Täyteläisyyttä tähän kaipaisi lisää.

Vesilisä tuo makeutta, mutta samalla esiin nousee ikävä märän pahvin vivahde. Ihan kiva juontiviski, mutta ei mikään säväyttävä elämys.

torstai 24. lokakuuta 2013

Bowmore 1996/2013 The Whisky Agency "Faces"

Lasissa hyviä arvosteluja saanut Bowmore...

Bowmore 1996 17 yo, 52,7%. Bottled 2013. Refill Bourbon Hogshead. The Whisky Agency "Faces", 307 bottles.


Tuoksu on makea ja melko täyteläinen. Kypsä trooppinen hedelmäisyys on vahvin piirre. Kukkaisuutta, vaniljaa, toffeeta. Hyvin kevyt turvesavuisuus.

Viskin maussa makeahko hedelmäisyys saa seurakseen kuivaa tammea ja kirpakkaa sitrusta. Puhdas tammi tuntuu melko hallitsevana. Vaniljaa, hento turpeisuus. Hyvä tasapaino.

Jälkimaku kuivuu entisestään. Sitrus, tammi, hyvin hento turpeisuus. Jotenkin vaisu.

Tämä muualla kehuja kerännyt pullote ei onnistunut minua säväyttämään. Kokonaisuus jäi liian vaisuksi - viski oli toki ihan hyvää, mutta makujen intensiivisyys puuttui ja kokonaisuus on lopulta melko mitäänsanomaton.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

BenRiach 1998 15 yo - Suomen Mallaswhiskyseura 1998 - 2013

Suomen Mallaswhiskyseura juhlii tänä syksynä 15-vuotista taivaltaan ja juhlan kunniaksi Alkoon ja hyvin varustettuihin ravintoloihin on ilmestynyt myös juhlaviski. Benriach 1998 15 yo on tislattu harvinaisesti kolmeen kertaan ja aluksi viski on kypsynyt refill sherry buttissa, johon se oli laitettu 63,5% vahvuisena. Siitä se siirrettiin 1.9.2010 Pedro Ximenez puncheoniin, jossa viski sai viimeistelynsä lopulliseen muotoonsa. Pullotus tapahtui kuluvan vuoden syyskuussa.




BenRiach 1998 15 yo, Triple Distilled, Pedro Ximenez Sherry Finish. 57,4%. Bottled Sep/13. Cask #6393. Suomen Mallaswhiskyseura 1998 - 2013. 697 bottles.

Tuoksu on vahva ja tuntuukin kaipaavan pientä laimennusta avautuakseen. Pehmeää makeaa sherryisyyttä, kevyesti lakritsia. Kuiva maltaisuus, fariinisokeri, toffee, kahvi. Taustalla jotain lääkemäistä (haavanpuhdistusaine).

Viskin suutuntuma on ohuehko ja maku tarjoilee makeaa sherryisyyttä (ylikypsä luumu). Tuoksun tavoin jotain lääkemäistä vivahdetta löytyy maustakin. Maltaisuus on kuivaa. Sherryn alla maku jää jotenkin kliiniseksi.

Jälkimaku on raikas ja sherryn makeus taittuu hapahkoon sitruksisuuteen. Aavistus tammea.

BenRiachin monenkirjavasta valikoimasta on löydetty tähän pullotteeseen ihan mielenkiintoinen ja kelvollinen tynnyri. Omasta mielestäni kolmeen kertaan tislattuna viskin runko jää kuitenkin turhan ohueksi. Sherrykypsytys vaatisi mielestäni enemmän täyteläisyyttä pohjalle toimiakseen tasapainoisemmin. Vesilisä avaa makua ja parantaa kokonaisuutta, sekä tuo esiin myös hieman niitä kaipaamiani täyteläisempiä piirteitä. Plussaa haastavasta viskivalinnasta ja siitä, että tässä uskallettiin kokeilla jotain erilaista.

Onnittelut 15-vuotiaalle seuralle, nähdään juhlissa!

torstai 17. lokakuuta 2013

Bunnahabhainia William K:ssa 16.10.2013


Helsingissä, Annankadun William K:ssa oli keskiviikkoiltana tarjolla mukava setti Bunnahabhainin viskejä.
Kattauksessa tislaamon tuotantoa edustivat 12, 18 ja 25 yo:t, sekä illan helmenä harvinainen ja arvokas 40 yo.




Viskejä oli saapunut esittelemään Bunnahabhainin Global Brand Ambassador Kirstie McCallum. Alkuun kuulimme pitkähkön (vaan ei pitkästyttävän) tislaamoesittelyn, jonka jälkeen oli illan viskien vuoro. Viskit käytiin läpi ikäjärjestyksessä nopealla tahdilla.
Bunnan tuotevalikoima ei ole niitä markkinoiden laajimpia, mutta tuotteet vaikuttavat harkituilta ja hyvin valituilta. Tässäkin maistelussa laseista löytyi neljä mukavasti toisistaan poikkeavaa viskiä: Maltainen, suolainen ja kevyen sherryinen 12 yo, Tuhdin sherryinen ja pehmeä 18 yo, toffeinen ja tammen sävyttämä tyylikäs 25 yo, sekä vivahteikas, eksoottisen hedelmäinen ja kirpeän marjainen 40 yo.


Kirstie McCallum

Tilaisuus oli mukava ja lämminhenkinen, eikä viskeissäkään moitteille sijaa ollut. Tässä vielä omat arvioni maistetuista viskeistä:


Bunnahabhain 12 yo, 46,3%

Tuoksu on pehmeä, kevyen sherryinen ja maanläheinen. Mallasta, mausteisuutta ja vaniljaa.

Maku tarjoaa makeahkoa mallasta, kevyttä sherryisyyttä ja suolaisuutta.

”Perusmallasviski”


Bunnahabhain 18 yo, 46,3%


Tuoksua hallitsee kuivahko sherryisyys. Jouluisia mausteita, toffeeta, kuivattuja sekahedelmiä. Hyvä tasapaino.

Maku tarjoaa tummaa suklaata ja kuivahkoa täyteläistä sherryä. Kuivattua luumua, rusinaa. Todella pehmeä ja ”nätti”.

Maukas ja täyteläinen viski. Hyvää.



Bunnahabhain 25 yo, 46,3%

Tuoksussa tuntuu tammea, kermatoffeeta ja kypsää trooppista hedelmää. Taustalla kiva suolaisuus (suolapähkinät). Todella pehmeä.

Maku on makea, vaniljainen, ja tasapainoinen. Kuivattuja trooppisia hedelmiä, toffeeta, pähkinää. Melko runsas tammi tuo tyylikkyyttä taustalle. Lopussa kiva suolainen vivahde.

Viski, jossa edellisiä korkeampi ikä on selvästi aistittavissa.  Tyylikäs ja maukas Bunna, joskaan ei kovinkaan monimuotoinen.


Bunnahabhain 40 yo, 41,7%, 750 bottles. (2012)




Tuoksussa huomio kiinnittyy upeaan eksoottiseen hedelmäisyyteen. Vivahteikasta ja raikasta! Kermatoffeeta, vaniljaa, kukkaisuutta. Tammi tuntuu vaimeana taustalla. Kerrassaan hieno ja ”virkeä” tuoksu.

Maku on pehmeä ja maukas, kuten odottaa saattoikin. Viski suorastaan sulaa suuhun. Trooppinen hedelmäisyys on runsasta. Tammi pysyttelee kevyenä. Taustalta nousee esiin jännä yrttinen vivahde. Marie-keksejä, hedelmätoffeeta. Raikas ja kirpakka marjaisuus.

Jälkimaku on pitkä, kirpeän hedelmäinen ja raikkaan yrttinen. Tammi on mukana ”tuoreena” ja tyylikkäänä. Lopussa hapahkoa sitrusta. (raa’ahko appelsiini).

Tyylikäs viski, joka on eksoottisessa hedelmäisyydessään ja marjaisuudessaan varsin tyypillinen iäkäs Bunna. Tuoksu oli aivan loistava, ollen viskin paras osa. Maku oli myös kerrassaan hieno, mutta ehkä hieman suuremmalla annoskoolla siihen olisi päässyt vielä paremmin kiinni. Pullon kauppahinta n. 2500€ on karmiva, joten edullista iäkästä Bunnaa etsivien kannattaakin suunnata katseensa yksityisten pullottajien tuotteisiin.


tiistai 15. lokakuuta 2013

Bowmore 15 yo Feis Ile 2012

Pitkästä aikaa Bowmorea arvostelussa.

Bowmore 15 yo Feis Ile 2012, 55,4%. Matured in Spanish Sherry casks.750 bottles.


Tuoksu on tummanpuhuva ja runsaan sherryinen. Vahvaa kaakaota, raikasta luumua. Pehmeä, melko vahvahko turvesavuisuus. Marjaa (mustaherukka, kirsikka). Mausteisuutta (kaneli). Hyvä!

Maku on täyteläinen ja mukavan pehmeä. Sherryisyys on tuhtia, melko kuivahkoa ja hyvin kokonaisuuteen sulautunutta. Sopivan vahva turvesavuisuus. Hedelmäisyys on raikasta ja mehukasta (tuore luumu, makea appelsiini).

Jälkimaku kuivuu ja turvesavu nousee enemmän pintaan. Sherry tuntuu vahvana loppuun saakka. Happamuutta, kevyesti tammea.

Hyvä ja tuhti, runsaan sherryinen Bowmore. Maukasta! Hieman vahvempi ja ”raskaampi” kuin samana vuonna pullotettu 15 yo Laimrig. Rinnakkain maistelussa Feisi Ile vei tästä parista voiton, vaikkei Laimrig huono viski ole sekään.

perjantai 11. lokakuuta 2013

Viski - Suomalainen viski ja viskikulttuuri (Jarkko Nikkanen / Mikko Honkanen, readme.fi 2013)


Mitä on viskikulttuuri?

Tämä kysymys esitettiin taannoin myös minulle ja mitä enemmän asiaa omalta kantiltani mietin, niin sitä enemmän vaihtoehtoja ja ajatuksia päässä alkoi pyöriä.
Muun muassa tähän mielenkiintoiseen kysymykseen etsitään vastausta uudessa Jarkko Nikkasen ja Mikko Honkasen kirjassa Viski – Suomalainen viski ja viskikulttuuri.

Tämä tyylikäs kirja on jaettu selkeisiin osiin ja se on varsin helppolukuinen. Nopea lukija saa ahmittua tämän tietopaketin vaikka yhdessä illassa.

”Alkon ja viskin historiaa Suomessa”-aikajanan kautta päästään ensimmäiseen varsinaiseen osioon, joka on tuo alussa mainitsemani viskikulttuuri.
Kirjaan on koottu tekijöiden ajatuksia aiheesta, sekä myös kattava otos muiden viskiin intohimoisesti suhtautuvien ihmisten kommenteista. Kerronta on mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää. Kommenteista on hauska huomata, kuinka erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia sana viskikulttuuri erilaisissa ihmisissä herättää. Ja tietenkään vääriä vastauksia ei ole, vaan viskin pelikentällä kaikki langat kuitenkin lopulta kietoutuvat yhteen, jossa yhdistävänä tekijänä toimii mikäpä muu kuin juurikin tuo viskikulttuuri.

"Teerenpelin tislettä kypsyy hyvinkin erilaisissa tynnyreissä - tässä pari, jonka historia vie Islayn saarelle".

Kirjan seuraava osio on omistettu suomalaiselle Viskille. Esittelynsä saavat kaikki maamme toiminnassa olevat tai toimintaansa aloittelevat tislaamot. Teokseen on koottu erittäin hyvät ja selkeät tislaamokuvaukset, sekä paljon näyttäviä kuvia. Hyvää työtä.

"Maaginen kosketus - Porin algemisti työnsä äärellä" (Mika Heikkinen, Beer Hunter's)

Seuraavaksi esitellään Suomalaiset viskibaarit. Mukaan on valittu joukko baareja ympäri Suomen, joissa tiedetään olevan hyvä viskivalikoima. Aihe on kuitenkin pidemmän päälle ajatellen hankala, sillä tässä nykyajan hektisessä maailmassa rajutkin muutokset tarjonnassa saattavat olla varsin nopeita.

Omaksi osiokseen on otettu mukaan myös viskidrinkit, jossa baarimestarit antavat omia suosituksiaan. Aihe ei kiinnosta, joten ohitin sen nopealla vilkuilulla.

Kirjan päättää ”poimintoja Alkon valikoimasta”. Alkon tuotteiden ohella tässä tehdään lyhyt vertailu eri maiden ja valmistusalueiden viskeihin ja niiden eroihin. Tämä on käsitelty lyhyesti ja pintapuolisesti, joten ainakin itselleni hiipi mieleen ajatus siitä, että olisikohan tekijöiltä loppunut aika hieman kesken. Toisaalta lyhyet ”perustiedot” ovat varmasti monille lukijoille riittävät. Vastaavaa viskinvalmistusalueisiin liittyvää sisältöä löytyy myös jo useastakin käännöskirjasta.  Alkon tämänhetkinen valikoima on listattu selkeästi ja tämä osio tulee nousemaan arvoon arvaamattomaan vuosien saatossa. Kuinka mukavaa onkaan palata tähän vaikka kymmenen vuoden kuluttua ja katsoa, mitä Alkon hyllyltä löytyi vuonna 2013.

Kokonaisuutena kirjan parhaat hetket löytyvät alkupuolen kulttuuri- ja tislaamo-osioista, joiden perusteella teos puolustaakin hyvin paikkaansa kirjahyllyssä. Kuvitus on upeaa läpi kirjan, joskin kotimaisuutta olisi voinut vielä rohkeasti korostaa korvaamalla Skotlannin tislaamokuvat vaikkapa suomalaisilla maisemilla.

Viski - Suomalainen viski ja viskikulttuuri on kuitenkin pienistä puutteistaan huolimatta todella hyvä päänavaus puhtaasti kotimaiseen viskikirjallisuuteen.

" "Pullonhenki" Timo Kettunen, toimitusjohtaja Harri Turunen ja Aromipannu". (Herman's, Hermannin viinitila)

Kirjasta löytyvät kuvat julkaistu kirjailijan luvalla.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

W&M House Malt Islay 21 yo, Sherry Butt #50

Testissä Wilson & Morganin House Malt-sarjan pullote, joka pitää sisällään Single Malt-viskiä Islayn saarelta. Tislaamoa ei kerrota, mutta ainakin itselleni vahva aavistus alkuperästä muodostui...

Wilson & Morgan House Malt 21 yo, Distilled 1990, bottled 2012. 46%. Single Islay Malt, Sherry Butt #50.


Tuoksu on makean sherryinen ja mehukkaan luumuinen. Raikasta sitrusta, suolaisuutta, kaakaojauhetta. Turvesavua ei juurikaan tunnu. Hennosti tammea. Bunnahabhain?

Maku on pehmeä ja makean sherryinen. Viskin runko tuntuu hieman ohuelle ja Sherry jää hieman irralleen. Kirpeää marjaa, tammea, sitrusta ja suklaata. Hedelmäisyys kääntyy melko happamaksi.

Jälkimaku kuivuu hieman ja sherryisyys pyörii edelleen jotenkin päälle liimatun oloisena. Kevyesti tammea. Turvesavu on edelleen lähes olematonta. Loppu tuntuu runsaan suolaiselle. Ihme on, jos tämä ei ole Bunnahabhainia.

Ihan ok iäkäs sherryinen viski, mutta 21-vuotiaalta odottaisi kyllä enemmän. Kokonaisuudessa ei ole sherryiselle viskille tarvittavaa "munaa", kuten vaikkapa viikko sitten arvioimassani Highland Parkissa oli.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Macleod's Single Island Malt 1982/2006

Tässäkin blogissa arvioitujen hyvien yksityisten pullottajien Talisker-viskien innoittamana lasissa taas yksi Skyen saarella tislattu tuote.

Macleod's Single Island Malt (Talisker) 1982/2006, 46%. Distilled 2.11.1982, bottled 06.2006. Bourbon Cask #2548, 186 bottles. Ian Macleod.


Tuoksussa tuntuu päällimmäisenä kuivaa turvesavua, tammea, sekä syksyisiä maahan pudonneita puunlehtiä. Toffeista makeutta, vaniljaa, valkopippuria. Taustalla raa’ahko trooppinen hedelmäisyys. Ihan ok, muttei vielä sen kummemmin säväyttävä.

Viski on maultaan melko täyteläinen, öljyinen ja maukas. Viehättävä trooppinen hedelmäisyys nousee kauniina esiin. Kukkaisöljyä, vaniljaa, makeaa appelsiinia. Kaiken ympärillä pyörii tuntuva turvesavuisuus. Taustalla tuoretta raikasta tammea.

Jälkimaku on pitkä ja maukkaana jatkuva. Tammi nousee nyt enemmän pintaan. Turvesavu on hyvin tasapainossa raikkaan hedelmäisyyden kanssa. Havua, sitrusta.

Vahvapiirteinen, selkeä ja maukas viski. Jälleen hyvä IB-Talisker.

torstai 3. lokakuuta 2013

Pulse - A Tribute To Pink Floyd, Verkatehdas Hämeenlinna 1.10.2013


Pink Floydin klassikkoalbumi The Dark Side Of The Moon täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja merkkitapausta on maassamme juhlistettu useammankin tribuuttitapahtuman muodossa.

Tiistai-iltana Hämeenlinnan Verkatehtaan upeassa Vanaja-salissa vuoronsa sai tamperelaisen Pulse-yhtyeen esitys. Illan teemana oli Pulse: A Tribute To Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon 40th Anniversary Show.



Siltä oikealta Pink Floydilta on totuttu keikoilla näkemään taitavaa soittoa ja upeaa visuaalista ilmettä, johon myös Pulsekin luonnollisesti pyrkii.
Sali täyttyi pääosin +40v yleisöstä mukavasti ja lähtökohdat olivat hyvät. Illan keikkasetti alkoi hieman tunnustellen ja valoja säästellen. Melko hämärällä lavalla yhtye kuitenkin jo osoitti, että hyvää on tulossa. Soundit olivat huippuluokkaa ja äänenvoimakkuus juuri sopiva. Pikkuhiljaa keikan edetessä valaistusta lisättiin ja lopulta myös suuri pyöreä videotaulu paljastettiin. Taustavideot tukivatkin esitettyjä kappaleita mukavasti ja valot loivat näyttävyyttä. Bändi soitti läpi keikan tarkasti ja todella hyvin, esikuvaansa kunnioittaen. Laulaja Thierry Meyorin ääni oli vahva ja sametinpehmeä, sopien illan tunnelmaan enemmän kuin hyvin. Hienoa taustaa ja kontrastia loivat taustalaulajattaret Susanna Keskinen (Borgenström) ja Lauren Weissman. Illan setin ensimmäinen puolisko oli hyvä läpileikkaus Pink Floydin tuotantoon.


Väliajan jälkeen oli vuorossa illan juhlateos, eli The Dark Side Of The Moon kokonaisuudessaan. Alkuperäisen albumin äänimaisema oli tavoitettu hienosti ja välillä melkein saattoi unohtaa sen, ettei lavalla ollut se oikea Pink Floyd. Tyylikästä ja näyttävää. Breathe, Time, Money, Us And Them  ja muut klassikot soljuivat saumattomasti.

Parituntisen setin encoreiksi oli säästetty vielä Confortably Numb sekä Run Like Hell, joiden jälkeen saattoikin lähteä hymyssä suin kotiin. Hyvä ilta progressiivisen rockin parissa.





Set 1:

Into The Flesh
Another Brick In The Wall pt1
Happiest Days / Another Brick.. pt2
Hey You
Shine On You Crazy Diamond pts I-V
Astronomy Domine
Learning To Fly
Wish You Were Here
One Of These Days

Set 2 (The Dark Side Of The Moon):

Speak To Me
Breathe
On The Run
Time
Great Gig In The Sky
Money
Us And Them
Any Color You Like
Brain Damage
Eclipse

Encore:

Comfortably Numb
Run Like Hell

tiistai 1. lokakuuta 2013

Highland Park 1988 25 yo, Cadenhead Small Batch

Highland Park 25 yo 1988. 55,7%, Cadenhead Small Batch 2013, Sherry Butts, 1086 bottles.


Tuoksu on täyteläinen ja raskaan sherryinen. Tuhti rusinaisuus, lakritsi, puhdas moottoriöljy. Tummaa suklaata sekä vanhaa puuta. Vahvaa kaakaota / kahvipapua, lakritsitoffeeta. Tämä tuoksu houkuttelee maistamaan!

Tämän hurjan täyteläisen suutuntuman omaavan viskin maku on miellyttävän pehmeä ja runsas. Kuivahko sherryisyys tuntuu paksuna ja suun täyttävänä. Vahvaa kahvia. Tammi on runsasta, mutta kokonaisuuteen sopivaa. Lakritsia, mausteyrttejä, nahkaa.

Jälkimaku on todella pitkä ja herkullinen. Sherry & tammi toimivat tässä upeasti ja maku säilyy vahvana ja tasapainoisena. Nahkaa, kuivattuja luumuja, hapahkoa marjaa.

Huh, olipas tuhti Highland Park! Maukas, vahva ja tasapainoinen ”vanhan liiton” sherryviski. Herkullista!