sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Y&T, Baton Rogue Morgue - DOM, Helsinki 23.9.2011


Jenkkibändi Y&T on perustettu jo vuonna 1974, mutta jostain käsittämättömästä syystä yhtyeen ensimmäistä Suomen keikkaa saatiin odottaa aina vuoden 2011 syyskuuhun saakka. Tihkusateisena ja pimeänä perjantai-iltana yleisön tunnelma ennen keikkaa oli odottava ja innostunut, tätä näkemistä oli odotettu. "Tänään päättyy yli 25 vuoden odotus.." eräs musiikkialan ammattilainen kiteytti asian facebookissa.

Mutta ennen kauan odotettua hetkeä lavelle asteli Baton Rogue Morgue. Yhtyeen "prätkärock" soi ihan mallikkaasti, mutta kuten usein, lämppärin osa on vaikea, eikä esitys suuria tunteita ainakaan allekirjoittaneessa herättänyt. Sen sijaan bändin "Hellride" kappaleesta tehty video on katsomisen arvoinen. Videoon tästä.

Sitten odotettu hetki ja Y&T lavalle. Tuoreimman "Facemelter"-albumin Prelude/On With the Show toimi hienona avauksena ja jatkoa seurasi.. ja seurasikin taukoamatta lähes kahden ja puolen tunnin ja 23:n kappaleen ajan. Laulaja-kitaristi Dave Meniketti yhtyeineen oli kovassa vedossa ja keikka kulki eteenpäin vahvana ja viihdyttävänä.


Settilistassa pääpaino oli 1980-luvun alun tuotannossa. Albumeilta "Earthshaker" (1981), "Black Tiger" (1982) ja "Mean Streak" (1983) kuultiin yhteensä 15 kappaletta! Mahtava "nostalgiapaketti", mutta tuoreesti ja innostuneella otteella esitettynä. Oman mukavan sävynsä toivat myös hyvin valitut raidat uudesta materiaalista, jotka toimivat livetilanteessakin hienosti. Vuonna 2010 julkaistu Facemelter-albumi onkin hyvä osoitus siitä, ettei Y&T mallia 2011 ole pelkästään keikkalavoja koluava "kehäraakki", vaan bändillä on tarjota myös uutta hyvää materiaalia, joka kestää hyvin vertailun vanhojen klassikoiden rinnalla.


Y&T:n musiikin yksi vahvuus on siinä, että sen levyjen kappalemateriaali on äärettömän tasaista ja laadukasta. Ennen keikkaa kavereiden kanssa juteltiinkin, että on oikeastaan ihan sama mitä kappaleita vaikkapa tuolta 1980-luvun alun levyiltä soitetaan, sillä "vikaan" ei voi mennä oikeastaan millään valinnoilla.




 Keikka oli siis hieno ja täytti kaikki sille asetetut odotukset. Mahtava ilta loistavan hard rockin parissa ja 20 euron hintaiselle lipulle sai nyt kyllä mielettömästi vastinetta. Vastaavaa hinta-laatusuhdetta ei ole aivan äskettäin koettu.

Settilistasta kuvan otti Tony L. Kiitos!

Tästä painetusta listasta puuttuu kappale Don't Stop Runnin', joka kuultiin Summertime Girlsin ja Squeezen välissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti