torstai 22. syyskuuta 2011

Blackmore's Night - Finlandia-talo, Helsinki 20.9.2011

Deep Purple- ja Rainbow-yhtyeistään parhaiten tunnettu kitaristi Ritchie Blackmore saapui jälleen Suomeen ja konsertoi syksyisenä tiistai-iltana Helsingin Finlandia-talon tyylikkäissä puitteissa vuonna 1997 perustetun Blackmore's Night kokoonpanonsa kanssa. Blackmoren ja puolisonsa Candice Nightin luotsaaman yhtyeen musiikki poikkeaa selvästi perinteisestä heavysta tai hard rockista ja tätä vahvasti akustissävytteisesti soitettua musiikkia voisikin kuvailla renesanssihenkiseksi folk rockiksi. Tyyliin on haettu selkeitä vaikutteita keskiaikaisesta kultuurista, joka kuuluu musiikissa ja myös näkyy esiintymisasuissa. Myös konsettipaikat on valittu tyyliin sopivasti, eikä tätä kokoonpanoa nähdä perinteisillä rock-klubeilla, vaan esiintymisille haetaan sopivampia puitteita esim. vanhoista linnoista tai perinteisimmistä konsettisaleista kuten nyt Helsingissä.

Finlandia-talolla tarkasti aikataulun mukaan "God Save The Keg"-introlla alkaneen konsertin lavastuksen eteen oli yhtyelle tyypillisesti nähty vaivaa. Lava oli somistettu puiden ja muun kasvillisuuden reunustamaksi metsäaukioksi ja yhdessä taitavasti käytettyjen valojen, taustakuvien ja videoiden kanssa onnistuttiin luomaan tunnelma, jossa ainakin ajoittain saattoi kuvitella yhtyeen soittavan oikeasti metsässä. Valoilla luodun tunnelman mukaan välillä oltiin aurinkoisessa vehreydessä, välillä tähtitaivaan alla kuutamon loisteessa ja välillä punahehkuisessa "Liisa Ihmemaassa"-tyylisessä fantasiamaailmassa.

Konsertin aikana kuultiin kappaleita yhtyeen koko uran varrelta, sekä muutamia hyvin valittuja cover-versioita. "Lainatavarasta" kirkkaimpina loistivat värisyttävän upea Deep Purplen "Soldier Of Fortune", sekä Joan Baezin hieno, Heavy-yhtye Judas Priestinkin keikkasettiin vakiintunut ja komeasti kulkeva "Diamond And Rust".

Hyvä taustabändi, upeaakin upeampi kitarointi, Candicen heleä lauluääni, välispiikien lämminhenkinen huumori, Ritchien yleisölle tarjoilemat olutmukilliset, sekä vaikkapa kosketinsoittajan hersyvä Lady Gaga-imitaatio takasivat viihdyttävän illan. Miinuspuolelle täytyy tosin kirjata settilistan yllätyksettämyys, sekä kappalemateriaalin hienoinen tasapaksuus. Jotain räväkkyyttä olisi ajoittain kaivannut.

"The Clock Ticks On" kappaleen alussa kuultiin upeaa historiallista soitinta, kun Ritcie soitti kappaleen alun kampiliiralla, (hurdy gurdy).

Kaipaamaani räväkkyyttä on BN:n keikoilla saatu usein konserttien lopuksi encoreosuudessa, mutta tällä kerralla Blackmoren kuuluisa valkoinen Strotocaster pysyi piilossa, lukuunottamatta keskellä keikkaa kuultuja "Highland"- ja "Journeyman"-kappaleita. Mutta jotain allekirjoittanutta yllättänyttäkin koettiin: Lopussa kuultu "Dandelion Wine" on kuulunut kaikessa imelyydessään syvästi inhoamieni kappaleiden listalle, mutta nyt tuo "inhokki" sopi illan tunnelmaan enemmän kuin hyvin ja kuullosti jopa hyvälle. "We'll raise a glass, maybe two and we'll thinking of you, until our paths cross again..." Juuri näin. Loppuun vielä herkkä "The Village Lanterne" ja ilta alkoi olla paketissa. Loppunauhana kuullun Royal Guardsmen-yhtyeen "Snoopy Vs. The Red Baron'in" aikana Ritcie ja Candice intoutuivat pistämään tanssiksi ja mukaan lavalle ilonpitoon pääsi myös muutama onnekas eturivin katsoja. Hauska lopetus hyvälle illalle, vaikka kokonaisuutena illan esitys ei ollut kuitenkaan paras näkemäni Blackmore's Night-keikka, mutta ei toisaalta huonoinkaan.

Kuvat: Jari Kaikkonen / Perfect Strangers of Finland. Kiitos!

Illan settilista:

- Intro: God Save The Keg
- Locked Within the Crystal Ball
- Queen For a Day, Part I
- Queen For a Day, Part II
- Under a Violet Moon
- Soldier of Fortune
- Durch den Wald zum Bach Haus
- World of Stone
- All the Fun of the Fayre
- Diamonds and Rust
- Highland
- Journeyman
- Barbara Allen
- Fires at Midnight
- Home Again
- The Clock Ticks On
- Toast to Tomorrow
- Wind in the Willows

-----

- Darkness
- Dance of the Darkness
- Midwinters Night/Dandelion Wine
- The Village Lanterne
- Outro: Snoopy Vs. The Red Baron


Blackmore's Night'in tuoreimmalta "Autumn Sky"-albumilta lohkaistu "Highland" video katsottavissa täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti