sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Bunnahabhain 12 yo vs. XII


Bunnahabhainin uusi XII poikkeaa vanhasta 12-vuotiaasta ainakin alkoholiprosentillaan, (vanha 40%, uusi 46,3%). Löytyykö muuta eroa, siitä seuraavassa:

Ensin lasiin se "tuttu ja turvallinen" 12 yo, josta arviota kirjoittelin jo tammikuun Birgerin-tastingissakin. Mutta kerrataan:


Bunnahabhain 12 yo, 40%

Tuoksu on pehmeä, maltainen ja kevyt. Hedelmäistä makeutta & kuivaa turvetta. Aavistus Sherryä.

Maku on kevytpiirteinen, pehmeä ja "helppo". Maltaisuus hallitsee, mukana hieman sherryisyyttä sekä hunajaista makeutta. Taustalla raikas & kirpeä vivahde. Suolaisuutta.

Jälkimaku on lyhyehkö ja edelleen varsin kevytpiirteinen. Hedelmäisyys kuivahtaa, taustalla turvetta sekä raikas suolainen & sitruksinen vivahde.

Yksinkertainen ja helppo "perusmalt".

Sitten lasiin hieman vahvempi uutuus:


Bunnahabhain XII, 12 yo, 46,3%

Tuoksu on pehmeä, tuhdin sherryinen ja täyteläinen. Runsaasti hedelmäisyyttä ja toffeista & suklaista makeutta. Taustalla varsin pehmeä maltaisuus. Hyvä!

Maku on pehmeä, täyteläinen ja mukavan voimakas. Runsas hedelmäisyys, (kuivattu luumu), mallas, turve, sekä hento savu. Taustalla merellistä raikkautta & suolaisuutta.

Jälkimaku ei ole pisimmästä päästä, mutta maku säilyy mukavan vahvana. Kuivahko sherryisyys & turpeisuus tuntuvat päällimmäisinä, taustalla tasapainoinen suolainen vivahde.

Hyvä ja vahva, yllättävänkin runsaan sherryinen Bunna. Kerrankin uusi pullote vie selvän voiton vanhemmasta tuotteesta. Vaikka ihan kiva perusviski on tuo edellinenkin versio, niin nyt on kyllä Bunnahabhain muuttunut mukavasti edukseen!


Samplesta ja kuvasta kiitos "Bunnamasterille".

2 kommenttia:

  1. Pidin myös enemmän uudesta 12 vuotiaasta, selvästi rotevampi kuin edeltäjänsä. Huomasin tosin ikävän ja luullakseni harvinaisen piirteen uudessa pullotteessa. Pullon tyhjentyessä ja jäljellä olevan viskin huvetessa paljastui todellinen rikkipommi. Viski oli muuttunut todella kitkeräksi ja polttavaksi parissa viikossa. Hapettumisen aiheuttama rikkidioksiini on nykyään yleistä sherryvaikutteisissa viskeissä, mutta aika harvoin se näin tulee esiin. Erikoista.

    VastaaPoista
  2. Oudolta tosiaan kuulostaa viskin noin nopea "pilaantuminen". Vaikka tuo uusin versio on hyvä, niin paras kohdalle osunut 12-vuotia Bunna on kuitenkin tämä: http://smokeonthewater-fin.blogspot.fi/2013/04/bunnahabhain-12-yo-43-75cl.html

    VastaaPoista