keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Maistelussa Ardbeg Supernova


Maistelussa suurta kohua ja viskimaailmassa ennennäkemättömän ostoryntäyksen aikaan saanut Ardbeg Supernova 58,9%, (Committee Release 2009). Turpeisuutta pitäisi löytyä 100ppm, joka on todella suuri luku, sillä normaalistikin vahvan savuisessa ja turpeisessa Ardbegissa nuo lukemat pyörivät jossain 40ppm kieppeillä. Mutta sitten juomaa lasiin ja testaamaan:

Tuoksu on raakana voimakas ja hyökkäävä, savuisuus pysyttelee taka-alalla. Vettä lisäämällä vahva savuisuus nousee pintaan ja on hyvin hallitseva.
Maku on mukavan voimakas. Savuisuus ei tunnu niin vahvalle kuin olisi odottanut, ehkäpä nuo paljon puhutut ppm-arvot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta viskin lopputuloksesta.

Suutuntumaltaan viski on melko "ohut", mutta Ardbegeille tyypillinen makuprofiili on hyvin tunnistettava. Alkuun voimakas "puraisu", sitten pehmeää makeutta kunnes savu & turve nousevat esiin ja täyttävät kitalaen. Jälkimaku on kuivan savuinen ja kurkkua mukavasti lämmittävä.

Laimennetaanpa viskiä hieman:
Veden lisäys nostaa savuisuuden pintaan (kuten tuoksussakin) huikean vahvasti ja laimentamattoman "nuori raakuus" kätkeytyy pehmeään savuhuntuun ja makujen tasapaino paranee. Nyt korkea ppm siis tuntuu, mutta ei savuisuuden ero vaikkapa perus TENiin verrattaessa ole niin suuri kuin voisi olettaa.

Kokonaisuutena ilmeisen nuoresta iästään huolimatta ihan hyvä Ardbeg, joskaan ei niin erilainen ja järisyttävä kokemus kuin tältä "peatmonsterilta" olisi voinut olettaa. Muutama, tai vaikka 20 lisävuotta kypsytystä tekisi varmasti tälle hyvää:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti